Ga terug naar het overzicht
Vijf kooktermen om een betere kok te worden
Leren koken doe je door veel recepten te oefenen, maar het kan een keer voorkomen dat je niet weet wat er nu precies bedoeld wordt in bijvoorbeeld een kookboek. Dat mag er natuurlijk niet voor zorgen dat het gerecht mislukt. Hier daarom een aantal termen om jezelf naar een hoger niveau te laten rijzen.
Fruiten
Het is nogal een gek woord, want het heeft namelijk niks te maken met fruit soorten die wij kennen. Met fruiten wordt bedoeld dat je ingrediënten, zoals ui, knoflook of kruiden bakt in olie of vet. Dit doe je in een koekenpan op laag vuur.
Roerbakken
Deze uit Azië afkomstige kooktechniek is het bakken van allerlei kleine stukjes eten op een hoog vuur. Het is snel en je kunt er eindeloos mee variëren. Je kunt het ook wel wokken noemen, als je een speciale wokpan gebruikt.
Rul bakken
Deze term wordt gebruikt als er wordt gesproken over het bakken van gehakt. Gehakt bak je niet zomaar, nee je bakt het rul. Dit betekent dat je tijdens het bakken in de pan blijft roeren, zodat het vlees niet aan elkaar blijft plakken.
Smoren
Smoren kun je ook wel braiseren noemen en bij deze manier van koken, gebruik je vet of vocht om je groenten te garen. Het klinkt misschien een stuk lastiger dan dat het in werkelijkheid is. Zit er genoeg vocht of vet in de pan? Doe de deksel erop en laat het smoren beginnen.
Stoven
Smoren en stoven worden vaak nog met elkaar verward en dat is ook zeker niet gek, want ze lijken enorm op elkaar. Het verschil zit hem in de hoeveelheid vocht. Bij het stoven wordt er meer vocht toegevoegd, waardoor het proces ook langer duurt. Dit wordt zeker ook gedaan bij groente en fruit, maar voornamelijk vlees en vis. En niet te vergeten, stoven doe je op een lager vuurtje.
Er valt dus veel te leren als het op koken aankomt, maar deze termen kunnen al vele nieuwe deuren openen en de creativiteit in de keuken zijn of haar werk laten doen.
Ga terug naar het overzicht